Hyvinvointiteknologia- turhaa vai hyödyllistä?

04.09.2024

Hyvinvointiteknologia: Sovellukset ja laitteet, jotka tukevat terveellisiä elämäntapoja - turhaa vai ei?

Teknologia on tullut yhä suuremmaksi osaksi arkeamme, ja se voi olla myös tehokas työkalu hyvinvoinnin tukemisessa. Markkinoilla on monia laitteita ja sovelluksia, jotka auttavat meitä seuraamaan terveyttämme ja parantamaan elämäntapojamme. Monilla valmistajilla on olemassa kelloja ja puhelinsovelluksia, jotka auttavat hyvinvoinnin edistämisessä. Itselläni on käytössä Samsungin kello ja puhelin, ja kerronkin tässä nimenomaan Samsungin laitteesta kokemuksia.

Samsun Watch6

Samsungin älykello, kuten Galaxy Watch -sarja ( itselläni on GalaxyWatch 6 ) , on paljon muutakin kuin vain ajan näyttäjä. Se tarjoaa laajan valikoiman hyvinvointiominaisuuksia, jotka tekevät terveellisten elämäntapojen noudattamisesta helpompaa ja hauskempaa.

  1. Aktiivisuuden seuranta: Samsungin kello seuraa automaattisesti päivittäistä aktiivisuutta, mukaan lukien askeleet, poltetut kalorit ja liikunnan määrä. Se kannustaa liikkumaan enemmän asettamalla tavoitteita ja tarjoamalla muistutuksia, jos olen ollut liian kauan paikallani.

  2. Unen seuranta: Laadukas uni on tärkeää hyvinvoinnille, ja Samsungin kello auttaa  seuraamaan unenlaatua. Se mittaa univaiheita ja antaa yksityiskohtaisen raportin siitä, kuinka hyvin nukkuu. Kellon avulla voi myös asettaa tavoitteita unelle ja seurata niiden toteutumista.

  3. Stressinhallinta: Kello sisältää myös stressinseurantaominaisuuden, joka mittaa stressitasoasi reaaliajassa. Kun stressi nousee, kello voi ehdottaa rentoutumisharjoituksia, kuten syvähengitystä, joka auttaa palauttamaan mielenrauhan. Aina välillä näitä teen, ja kyllä siitä vaan on apua!

  4. Harjoitusten seuranta: Olipa laji sitten juoksu, pyöräily, uinti tai joogaharjoitukset,  kello seuraa suorituksia tarkasti. Se mittaa sykkeen, matkan ja kalorien kulutuksen sekä tarjoaa yksityiskohtaisen palautteen jokaisesta harjoituksesta.

  5. Lisäksi kellossa on EKG ja verenpaineen mittaus. Verenpainemittaus täytyy säännöllisesti kalibroida toisella mittarilla, mutta ainakin oma kelloni näyttää hyvin lähelle samaa kuin varsinainen verenpainemittari. 

  6. Kellossa on myös paljon muitakin ominaisuuksia, esimerkiksi unen aikainen happi, ihon lämpötila, kuukautiskierron seuranta yms. Eli voit seurata hyvinkin kattavasti omaa terveyttäsi. 

Hyvinvointisovellukset tukena

Älykellon lisäksi on saatavilla lukuisia sovelluksia, jotka voivat auttaa sinua saavuttamaan hyvinvointitavoitteesi. Esimerkiksi Samsung Health -sovellus synkronoituu kellon kanssa ja tarjoaa kattavan näkymän terveydentilaasi. Sovelluksen avulla voit asettaa tavoitteita, seurata kehitystäsi ja saada yksilöllisiä suosituksia terveellisempään elämään.

Itse seuraan aktiivisesti askelia, energiankulutusta ja unta, lisäksi tallennan kaikki kuntoilut kellon avulla. Se kannustaa minua parantamaan suorituksia ja tavoittelemaan enemmän. Olen tehnyt kellon univalmennuksen ja parantanut unenlaatuani, mikä näkyy myös arjen jaksamisessa.  Tietenkään jos stressaat arvoja tai murehdit kellon antamaa tietoa, en suosittele käyttämään näitä ominaisuuksia. Minulle itselle sopii ja olen tyypiltäni sellainen dataa arvostava, niin on mielenkiintoista katsella esimerkiksi syketietoja treenin ajalta.


Hyvinvointiteknologia on tehokas apuväline matkalla kohti terveellisempiä elämäntapoja. Samsungin, ja muidenkin valmistajien  älykello ja hyvinvointisovellukset tarjoavat sinulle arvokasta tietoa ja kannustusta, joiden avulla voit parantaa terveyttäsi ja jaksamistasi. Uskon että tulevaisuudessa nämä ohjelmat ja laitteet tulevat antamaan vielä enemmän ja vielä tarkempaa dataa elimistömme tilasta. Onko se sitten hyvä vai huono asia, se ei ole minun päätettävissäni. Mutta on hyvä, jos askelmittari kannustaa kävelemään enemmän ja näin ollen arkiliikunta lisääntyy. 

Valitse siis itsellesi sopivat työkalut ja hyödynnä teknologian tarjoamat mahdollisuudet täysillä!